
Een airfryer is ideaal als je op een wat gezondere manier wilt koken. Toch kan het resultaat tegenvallen als je niet oplet. Hoe haal je er het maximale uit? Hieronder vind je handige tips.
Wat maakt een airfryer zo bijzonder? Het grootste voordeel is dat je een slanker alternatief hebt voor de traditionele frituurpan. Onderzoek in de European Journal of Lipid Science and Technology laat zien dat je er tot zo’n 70% minder vet mee gebruikt dan met een gewone friteuse. Dat scheelt ongeveer 45 calorieën per 100 gram patat. Daarnaast blijven antioxidanten en vitamine C beter behouden dan bij frituren.

1. Te vol
Het is verleidelijk om het mandje tot de rand te vullen. Omdat de ruimte beperkt is, zorgt overbeladen juist voor slappe of ongelijkmatig gegaarde hapjes. Liever in porties werken voor een knapperig resultaat.

2. Niet voorverwarmen
De airfryer heeft, net als een oven, even tijd nodig om op temperatuur te komen. Door kort voor te verwarmen gaart je eten gelijkmatiger en krijg je een mooiere korst.
3. Niet omschudden
Halverwege even schudden of keren voorkomt dat stukjes aan elkaar of aan het mandje blijven kleven. Zo bruint alles gelijk en blijft het lekker krokant.

4. Onjuiste snacks gebruiken
Check of je snacks airfryer-proof zijn. Een airfryer werkt anders dan een frituurpan, dus gebruik producten die hiervoor geschikt zijn.
5. Niet reinigen voor het eerste gebruik
Heb je een nieuwe airfryer? Haal alle beschermingsmaterialen eruit en maak de onderdelen eerst even schoon. Denk aan piepschuim, plasticfolie en stickers: alles moet weg voor je ‘m aanzet.

6. Scherpe voorwerpen gebruiken
Prik niet met metalen vorken of messen in het mandje; daarmee beschadig je de antiaanbaklaag. Kies voor siliconen, hout of kunststof keukentools.
7. Airfryer te dicht bij de muur plaatsen
Zet de airfryer met wat ruimte eromheen. De hete lucht moet goed kunnen circuleren; te dicht op de muur verhoogt het risico op oververhitting.
8. Geen olie gebruiken
Ook al heb je veel minder olie nodig, een klein beetje kan wonderen doen voor kleur, smaak en sappigheid. Een lichte spray of theelepel is vaak genoeg.

9. Bakpapier gebruiken
Bakpapier lijkt handig tegen knoeien, maar kan de luchtstroom blokkeren en zelfs gevaarlijk worden. Laat het liever achterwege.
10. Groente te fijn snijden
Te kleine of ultralichte stukjes vliegen door de luchtstroom alle kanten op en drogen uit. Snijd groente in wat grovere, gelijkmatige stukken voor de beste bite.
Kortom: let op deze veelvoorkomende valkuilen en je haalt het beste uit je airfryer met knapperige, gelijkmatig gegaarde gerechten.
