Wanneer voeg je knoflook toe aan je gerecht? Zo doe je het juist – de meesten pakken het verkeerd aan!
Hoe ga jij normaal met knoflook in de pan om? In veel recepten staat dat je ui en knoflook samen laat fruiten en pas daarna de rest erbij gooit. Doe jij dat ook? Dan is het tijd om je routine bij te sturen. Knoflookteler Kees Huijbrechts zegt dat we het massaal verkeerd aanpakken, schrijft Margriet.
Hoewel je vaak leest dat je eerst ui met knoflook bakt, raadt Kees juist een andere aanpak aan.Knoflook doet je lichaam veel goeds
Dat knoflook een rijtje voordelen voor je gezondheid heeft, weten de meesten wel. Het kan je afweersysteem een zetje geven, zou helpen tegen muggenbeten, je huid ondersteunen en zelfs iets doen tegen haaruitval. Dat zijn maar een paar voorbeelden. Kees Huijbrechts onderschrijft die bijna wonderlijke werking. “Een vriendin van ons had laatst een koortslip. Ik heb haar aangeraden de plek meerdere keren per dag aan te stippen met een beetje knoflooksap. De dag erna was de koortslip weg.”

De helende kracht van knoflook
De kracht van knoflook zit in allicine, een sterk natuurlijk antibioticum dat werkt tegen verschillende bacteriën. Dat stofje komt vrij zodra je een teentje kneust, hakt of perst. Maar allicine is vluchtig en heeft een laag kookpunt, waardoor het snel verdwijnt als je knoflook verhit. Knoflook zelf verbrandt bovendien in no-time. Daarom, zegt Kees, voeg je het beter pas helemaal op het einde toe — net zoals je met peterselie of koriander doet.
De slimste aanpak is dus om knoflook later in je gerecht te verwerken, zodat je optimaal profiteert van de gezondheidsvoordelen. Door het pas op het laatst toe te voegen, blijft de allicine beter behouden en haal je het meeste uit dit krachtige ingrediënt.
Volg dit simpele advies en je merkt dat je gerechten niet alleen voller van smaak worden, maar dat je ook meer meepikt van de gezonde pluspunten van knoflook. Dus de volgende keer dat je staat te koken, denk even na voor je de knoflook al te vroeg de pan in slingert.
