Man eet verlopen voedsel om te laten zien dat het nog veilig is, met verrassende uitkomsten

Geld besparen is iets wat de meeste mensen wel proberen, van het gebruiken van kortingsbonnen tot minder onnodige aankopen doen. Maar als het op eten aankomt, wordt het wat meer uitzoekwerk. Een interessante methode komt van een jonge social media influencer die bewust kiest om eten te consumeren dat over de houdbaarheidsdatum heen is. Deze aparte manier van besparen helpt niet alleen om geld te besparen, maar vermindert ook de verspilling van voedsel.

Gavin Wren, die aardig populair is op sociale media, neemt het serieus als het gaat om voedselverspilling. Hij filmt zichzelf terwijl hij voedsel eet dat eigenlijk al ‘over de datum’ is en deelt deze filmpjes dan met zijn volgers. Zijn idee is helder: door iets dat misschien nog best gegeten kan worden niet meteen weg te gooien, bespaar je geld. In een van zijn kleurrijke experimenten opende hij een doos met kaas die al vier maanden “over de datum” was, nam een stukje, en merkte op dat het niet alleen nog prima was, maar ook anders smaakte dan een week eerder.

Buiten de wens om te besparen, wil Gavin ook dat er anders wordt gekeken naar voedselverspilling. Hij denkt dat door niet alles klakkeloos weg te gooien, we een goede stap kunnen zetten in het tegengaan van verspilling.

Hoewel Gavin ervoor kiest om voedsel te eten dat eigenlijk al “over de datum” is, raadt hij anderen niet aan om zomaar hetzelfde te doen. Zijn video’s zijn gedurfd, maar kunnen ook riskant zijn. Hij wil vooral het gesprek openen over voedselverspilling en laten zien dat we er slimmer mee om kunnen gaan.

Gavin heeft al meerdere keren eten gegeten dat eigenlijk niet meer goed zou zijn, zoals melk die al 41 dagen over datum was en yoghurt 43 dagen. Ondanks de wisselende smaken die hij soms ervaart, heeft hij er nog nooit gezondheidsproblemen door gekregen.

https://www.instagram.com/reel/CsCGg4KIUEe

Er was echter wel één keer een uitzondering. Na het eten van spinazie die over de datum was, kreeg Gavin een voedselvergiftiging te pakken. Ondanks dat het er niet heel fris uitzag, dacht hij dat het wel zou gaan, maar dat was een misrekening. Niet lang na het consumeren voelde hij zich beroerd.

Al zijn Gavins keuzes bijzonder, ze zetten je wel aan het denken over hoe wij omgaan met voedsel. Heb jij ooit voedsel gegeten dat de houdbaarheidsdatum had overschreden om te voorkomen dat het weggegooid werd? Wat vind je van zijn aparte aanpak?

Scroll naar boven