Zijn All You Can Eat-zaken echt de goedkope walhalla’s die ze zelf voorstellen? We laten ons maar al te graag lokken door het idee dat je voor een vaste prijs eindeloos kunt eten. Maar sta je erbij stil welke slimme trucjes zulke restaurants gebruiken om je zand in de ogen te strooien?

Als je vaker bij zo’n All You Can Eat-restaurant binnenloopt, ken je vast dat volgepropte gevoel achteraf, plus de dag erop net wat meer winderigheid dan normaal. Terwijl je voor de derde keer opschept, vraag je je misschien af of je nog wel echt aan het genieten bent. Dat je onbeperkt mag pakken, betekent niet automatisch dat je er blijer van wordt; je eet bijna vanzelf te veel. Toch blijven we gaan, want drie bomvolle borden voor één prijs klinkt als een koopje. Maar is dat eigenlijk wel waar?
Dit soort restaurants is razendslim in je laten geloven dat je een gouden deal te pakken hebt. Je krijgt het idee dat je heel veel waar voor je geld krijgt. Maar onderzoek van Cornell University laat iets opvallends zien…
Kwaliteit lijkt hoger
In een studie van Cornell betaalden twee groepen verschillende bedragen voor hetzelfde buffet. De uitkomst was duidelijk: wie meer had afgerekend, beoordeelde het eten beter. Betaalde je minder voor exact dezelfde gerechten, dan was je juist minder tevreden en leek de kwaliteit lager.
Dat onthult het psychologische spelletje: een hoger prijskaartje schept de indruk van betere kwaliteit. Of je een maaltijd in zo’n restaurant als ‘goed’ of ‘minder’ ervaart, speelt zich dus voor een groot deel af in je hoofd.
Nog een sluwe tactiek om je af te remmen: kleinere porties aanbieden. Uit onderzoek blijkt dat we minder opscheppen als er minder wordt voorgeschoteld. Misschien is een à-la-carterestaurant de volgende keer een betere keuze. Dan kun je echt ontspannen eten en proeven, zonder de verborgen spelletjes waar All You Can Eat-zaken op leunen.
