Ben je bezig met afvallen en vraag je je af wat slimmer is: brood of crackers? Veel mensen ruilen brood in voor crackers of rijstwafels omdat ze denken dat brood aankomt. Maar is zo’n overstap echt beter voor je gewicht en gezondheid?

Het is de moeite waard om naar de echte voedingswaarden te kijken. Schijn bedriegt vaker dan je denkt, en snelle aannames kloppen niet altijd. Laten we daarom inzoomen op wat er echt in deze producten zit.
Zijn crackers of rijstwafels nu werkelijk beter dan brood?
Volgens het Voedingscentrum komt volkorenbrood meestal als beste keuze uit de bus. Dat heeft te maken met vezels: crackers leveren doorgaans minder vezels dan een snee brood, en rijstwafels bevatten er vrijwel geen.
Vezels zijn belangrijk als je je gewicht wilt beheren. Ze geven je langer een vol gevoel, waardoor je minder snel gaat snacken, en ze ondersteunen een goede spijsvertering.
Naast het lagere vezelgehalte bevatten veel crackers ook wat verzadigd vet. Volkorenbrood bevat daar juist heel weinig van. Rijstwafels zijn dan wel vetarm, maar leveren amper voedingsstoffen; het is eigenlijk een lege hap.
Kort gezegd: wil je afvallen en toch goed verzadigd blijven en je stofwisseling ondersteunen, dan is een snee volkorenbrood doorgaans de beste keuze. Het loont om verder te kijken dan populaire ideeën en te checken wat er echt in je eten zit.
