Als je moeite hebt met je blaas, denk je al gauw aan een blaasontsteking. Maar ken je het blaaspijnsyndroom al? Hier vertellen we je van alles over deze kwestie, van de kenmerken tot hoe je het kunt tegengaan. Het kan ook verklaren waarom je ’s nachts regelmatig wakker wordt om te plassen.
Wat houdt het blaaspijnsyndroom in?
Het blaaspijnsyndroom is een chronische aandoening die je blaas op een andere manier beïnvloedt dan een gewone blaasontsteking. Het is namelijk niet bacterieel, dus antibiotica zijn niet de oplossing. Het gaat om een ontsteking in de blaaswand. Dit kan ontstaan door onder andere virussen, allergieën, operaties of problemen met het immuunsysteem. Stress is op zich geen oorzaak, maar kan de symptomen wel verergeren. Hier zijn meer aanwijzingen die kunnen duiden op het blaaspijnsyndroom.
Tijdens de menopauze kan het lagere oestrogeenniveau invloed hebben op je blaas. Dit kan het slijmvlies van de plasbuis dunner maken en de beschermende laag van de blaaswand verminderen, wat mogelijk bijdraagt aan vaker voorkomende blaasontstekingen bij ongeveer 20% van de vrouwen boven de 65. Dit hormoontekort kan ook de klachten van het blaaspijnsyndroom versterken of verergeren. Bekende symptomen zijn onder andere:
De Symptomen
- Vaak naar de wc moeten, ook ’s nachts.
- Het gevoel altijd te moeten plassen.
- Pijn onder in je buik die kan uitstralen naar rug, lies of zijkanten.
- Pijn in de vagina.
- Meer pijn rondom je menstruatie.
- Pijn neemt toe als de blaas voller is, maar plassen verlicht de pijn.
- Symptomen verergeren in de menopauze.
Behandeling
Behandelingen voor blaaspijnsyndroom variëren per individu. Mogelijke opties zijn:
- Medicijnen zoals ontstekingsremmers en pijnstillers.
- Blaasspoelingen.
- Uitrekken van de blaaswand.
- Bij oorzaak door menopauze kan lokaal gebruik van oestrogeen helpen.
Preventie
Probeer het vermijden van bepaalde irriterende stoffen om de symptomen te verminderen, zoals:
- Heet gekruid eten.
- Cafeïne.
- Frisdranken met koolzuur.
- Alcohol.
- Citrusfruit.
- Tomaten.
- Bananen.
- Stress.
- Koude temperaturen.
Met een goed begrip van het blaaspijnsyndroom en hoe je ermee kunt omgaan, kun je wellicht beter omgaan met de klachten. Bij blijvende problemen is het altijd goed om professioneel medisch advies in te winnen voor de juiste diagnose en behandeling. Heb jij ervaring met het blaaspijnsyndroom? Deel je verhaal met ons in een reactie op Facebook en stuur dit artikel gerust door!