Veel mensen hebben yoghurt standaard in hun koelkast staan en het is al eeuwen een populair product. Met de zomerdagen vol in gang, starten velen hun dag met een schaaltje yoghurt vol vers fruit. Yoghurt is niet alleen lekker als ontbijt, maar is ook een veelzijdig ingrediƫnt in verschillende recepten, van zoet tot hartig en zelfs als een frisse toevoeging in dressings. Belangrijk bij het aanschaffen is om goed te letten op de houdbaarheidsdatum, zodat je voorkomt dat je een bedorven product in huis haalt.
Het is belangrijk te begrijpen wat de verval- en gebruiksdatum op de verpakking betekenen. Deze data geven aan tot wanneer de fabrikant de kwaliteit van het product garandeert. Na deze data kunnen smaak en textuur wat veranderen, wat niet per se betekent dat de yoghurt niet meer gegeten kan worden. Als de yoghurt na deze datum goed bewaard is, is het vaak nog prima te consumeren, mits je goed oplet op bederfplekken of vreemde geuren voordat je het gebruikt.
Interessant genoeg heeft een studie uit Frankrijk aangetoond dat allerlei soorten yoghurt nog een paar dagen tot zelfs weken na de houdbaarheidsdatum goed eetbaar zijn. Vooral natuurlijke yoghurts kunnen langer meegaan en blijven al hun voedingsstoffen behouden voor de gezonde groei van de bacteriƫn. De grootste verandering bij oudere yoghurt is vaak de smaak vanwege een lagere Ph-waarde.
Zie je echter schimmel op de yoghurt na de houdbaarheidsdatum, dan is het verstandig deze niet meer te eten, omdat dit kan leiden tot voedselvergiftiging. De symptomen hiervan zijn onder andere misselijkheid, overgeven, buikpijn, krampen, hoge koorts en mogelijk uitdroging.
Dat wist je toch al, of niet?