Zo veel kost het je echt als je je oplader altijd in het stopcontact laat zitten

Je kent het vast wel: de telefoon aan de oplader hangen en vervolgens de stekker gewoon in het stopcontact laten zitten, ook al is de batterij allang vol. Hoewel het makkelijk lijkt, is het niet bepaald vriendelijk voor je portemonnee. Op die manier gebruik je namelijk extra elektriciteit en gooi je onnodig geld weg.

De ongeziene kosten van ongebruikte opladers

Het is niet altijd iets waar je meteen aan denkt, maar het kan toch geen kwaad om bij de kosten stil te staan. Een aangesloten oplader verbruikt per uur ongeveer twee watt. Als je dat voor een heel jaar uitrekent, kom je uit op…

…17,52 kilowattuur. Volgens overstappen.nl kost een kilowattuur rond september ongeveer 0,89 cent. Dus, zelfs zonder dat je het merkt, tikken de kosten van een continue aangesloten oplader op tot zo’n 15,60 euro per jaar.

Het sneeuwbal effect van verspilling

Nu klinkt 15,60 euro misschien niet als een enorm bedrag, maar als je meer van die opladers in het stopcontact hebt steken, begin je al snel veel meer te betalen. Stel je voor dat iedereen in het gezin dit doet; dan kunnen de kosten snel oplopen tot flinke bedragen.

Hoe je het oplost: gebruik van een stekkerdoos

Het is dus een goed idee om eens te kijken welke opladers eigenlijk niet in gebruik zijn. Let op lampjes die blijven branden of apparaten die warm aanvoelen. Als het niet nodig is om ze aangesloten te laten, haal ze dan eruit. Ook als je apparaten hebt die stroom verbruiken terwijl ze uitstaan, zoals een televisie, kan het handig zijn alles via een stekkerdoos uit te schakelen. Hiermee weet je zeker dat alles echt uit is met één druk op de knop.

Scroll naar boven