Chipstekorten zorgen voor langere wachttijden voor leveringen van nieuwe auto’s

grote vraag naar chips voor de autoindustrie

De komende tijd zullen steeds meer autofabrikanten in de problemen komen omdat de productie van nieuwe auto’s stil komt te liggen. De oorzaak ligt in een wereldwijd tekort aan chips voor de auto-industrie. Hierdoor zullen de wachttijden voor de leveringen van nieuwe auto’s snel oplopen.

Een jaar geleden, toen de corona pandemie wereldwijd toesloeg, stortte de vraag naar auto’s in. Autofabrikanten annuleerden daarop massaal hun orders om chips aan te kopen bij de chipfabrikanten. In de daarop volgende periode steeg juist de vraag naar chips doordat er veel meer computers en smartphones gekocht werden. Eind vorig jaar steeg plotseling de vraag naar nieuwe (elektrische) auto’s weer. De chipfabrikanten hadden toen echter hun handen vol om de chips aan de computer- en telefoniesector te leveren. Zij konden, toen en nu nog steeds, geen prioriteit geven aan chips voor de autoindustrie.

Daarbij komt dat Europa voor zo’n 90% afhankelijk is van de chipfabrieken uit Taiwan (TSMC) en Zuid-Korea (Intel en Samsung). Volgens een topman van Intel zouden de chiptekorten nog jaren kunnen aanhouden voordat deze ingelopen zijn en de vraag alleen nog maar zal toenemen. Er wordt nu vol ingezet om de bestaande productiecapaciteit van chips in Europa (o.a. bij NXP in Nijmegen) op te voeren.