Coronapas om vrij te kunnen reizen

Het huidige negatieve reisadvies voor het buitenland wordt in ieder geval verlengd tot na de meivakantie. Toch lijken er voor de zomervakantie meer mogelijkheden te komen. Zo wordt er momenteel hard gewerkt aan verschillende soorten paspoorten. Een van die paspoorten is een nationaal Nederlands paspoort voor evenementen, concerten en dergelijke. Daarnaast is er een Europees paspoort (‘Digital green certificate’) om vrij binnen de EU te kunnen reizen.

Dit laatste paspoort, ook wel het ‘groen certificaat’ genoemd geeft aan dat iemand is gevaccineerd, negatief is getest of volledig immuun is omdat hij of zij kort daarvoor corona heeft gehad. Met dit Europees paspoort kunnen burgers uit de EU vrij reizen binnen Europa. Dit initiatief dat vooral ondersteund wordt door de Zuid-Europese landen zou de vrijheid van reizen herstellen en de toeristische sector weer een oppepper moeten geven.

Het Europees parlement is wel van mening dat het om een tijdelijk document moet gaan en dat het certificaat niet mag leiden tot een verplichting tot inenten. Een punt van discussie vormt ook nog het bepalen welke vaccins geldig zijn voor het verkrijgen van zo’n groen Europees paspoort. Zo zijn er bijvoorbeeld op de Balkan nogal wat mensen ingeënt met Russische en Chinese vaccins die niet door het Europese medicijnagentschap (EMA) goedgekeurd zijn. Het zou volgens enkele staten onredelijk zijn om deze vaccins niet goed te keuren voor het verkrijgen van een groen Europees paspoort.

In Nederland wordt ondertussen ook aan een nationaal corona paspoort gewerkt. Zo’n paspoort zou toegang geven tot het bezoeken van evenementen, bioscopen, theaters, stadions en musea, maar ook beurzen, congressen en natuurlijk luchthavens. Er is ook al een app die een QR-code als testbewijs kan aanmaken op de smartphone.

En als ik me niet wil laten vaccineren, heb ik dan nergens toegang? Dit vormt een heel belangrijk punt van discussie. Tegenstanders noemen het ‘discriminatie’ en spreken zelfs over een ‘een tweedeling in de maatschappij’. Wie zich niet wil laten vaccineren, iets waartoe je natuurlijk alle recht hebt, zou namelijk buitengesloten worden van veel sociale gebeurtenissen. Bovendien moet je natuurlijk ook eerst de kans geboden worden om je laten vaccineren. De voorstanders zijn van mening dat dat terecht is omdat je een risico voor anderen vormt. Kortom: het laatste woord is hier nog niet over gesproken.