Via prijsstijgingen en het terugbrengen van verkooppunten naar een rookvrije generatie

misschien is dit dan het moment om te stoppen met roken?

Was de prijs van een pakje sigaretten in 2014 nog 5,40 euro, nu betaal je er al gauw 8,00 euro voor. Op 1 april 2023 komt daar nog eens 1,20 euro aan accijnzen bij. En in 2024 nog eens 1,20 euro. Daarna zullen er opnieuw prijsverhogingen doorgevoerd worden. Het ontmoedigingsbeleid voor roken gaat daarnaast nog verder. Als je dan nog steeds rookt kun je je rookwaren niet meer in supermarkten kopen. Je kunt dan alleen nog terecht bij tankstations, speciaalzaken en gemakswinkels.

Vanaf 2032 kunnen mensen voor een pakje sigaretten, tabak of sigaren alleen nog maar terecht bij een tabaksspeciaalzaak. Vanaf het jaar 2030 sluiten dan ook de verkooppunten voor tabak bij de tankstations. Stelselmatig wordt het kopen van tabak dus steeds meer ontmoedigt door het beperken van de verkooppunten en het verhogen van de accijnzen op tabak.

En alsof dit nog niet genoeg is, wordt het binnen afzienbare tijd ook verboden om te roken bij speelplekken voor kinderen. Het kabinet is wetgeving aan het voorbereiden waarin dit wordt vastgelegd. Als je dan toch nog wilt blijven roken, moet je letterlijk en figuurlijk wel een héle hoge prijs voor het roken betalen.