Vanaf 15 mei geldt niet langer een negatief reisadvies voor een aantal (ei)landen. Toch twijfelen veel Nederlanders of zij in de zomervakantie naar het buitenland zullen gaan. Maandenlang stond bijna de hele wereld op ‘code oranje’, maar die status is door de dalingen in het aantal besmettingen en een steeds hogere vaccinatiegraad, niet langer nodig.
Toch blijven er risico’s en voorwaarden kleven aan bestemmingen die momenteel code geel of groen hebben. In veel landen moet je een negatieve testuitslag (van maximaal 72 uur oud) kunnen tonen of er geldt een quarantaineplicht van soms wel 14 dagen. Ook bestaat er een risico dat het aantal besmettingen in het vakantiegebied waar jij bent, toeneemt. Het reisadvies kan dan zomaar omslaan van code groen of geel naar code oranje. De reisverzekeraar biedt dan geen dekkingen voor zaken waar je normaal gesproken voor verzekerd bent, als je niet direct deze bestemming verlaat.
Om deze risico’s en voorwaarden uit te sluiten, kiest ongeveer de helft van de Nederlanders er op dit moment voor om de zomervakantie in Nederland door te brengen. Je hebt dan in ieder geval meer ‘vakantiezekerheid’. Of dit ook meer ‘zonzekerheid’ geeft, is dan wel weer de vraag.