Rookmelders verplicht. Waarvoor en voor wie hang je ze op?

rookmelders in alle soorten en maten, zelfs al voor minder dan 4 euro
rookmelders al voor minder dan 4 euro

Ieder huis moet vanaf 1 juli 2022 op iedere verdieping en de begane grond een rookmelder hebben. Kelders en zolders waar niemand verblijft, zijn uitgezonderd van deze plicht. Deze verplichting bestond overigens al voor woningen die vanaf 2003 gebouwd werden. Nu gaat de rookmeldersplicht dus voor alle woningen gelden. Eigenaren van woningen zijn zelf verantwoordelijk voor het plaatsen van de rookmelders. Bij huurwoningen is de verhuurder hiervoor verantwoordelijk.

Een rookmelder zorgt ervoor dat je vroeg gewaarschuwd wordt in het geval er brand en/of rook in je huis gesignaleerd wordt. Omdat de meeste slachtoffers ’s nachts vallen en je reuk vrijwel uitgeschakeld is, is een rookmelder zeker nuttig. De rookmelder maakt jou dan wakker door een indringende toon. Toch blijkt uit onderzoek dat ongeveer 1 op 5 Nederlanders nu nog geen rookmelders in huis heeft of dat men ze wel heeft maar uit laksheid ze niet installeert.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de controle op het hebben van rookmelders maar in de praktijk zal het met die controles niet zo’n vaart lopen. Je hangt echter de rookmelders natuurlijk niet op voor de gemeente, of dat het moet, maar uiteraard voor je eigen veiligheid. Er zijn veel soorten, merken en typen rookmelders te koop waarbij de prijzen wel kunnen verschillen tussen de 4 en 100 euro. Een goedkope rookmelder kan even goed zijn als een hele dure, mits je er maar voor zorgt dat de batterij regelmatig getest wordt.

Voor veel meer informatie kijk je op rookmelders.nl. Hier staat ook waar en hoe je ze op moet hangen. Doen! Het kan mensenlevens redden.