Opnieuw een sterke groei van het aantal zonnepanelen maar kunnen we de toename aan?

wie wil er nou geen zonnepanelen?

In vergelijking met vorig jaar is het aantal huishoudens dat zonnepanelen heeft opnieuw sterk gestegen van 1 naar 1,5 miljoen huishoudens Dit aantal is inclusief 250.000 huurwoningen die inmiddels ook een dak met zonnepanelen hebben.

Dit is zeker spectaculair omdat er 10 jaar geleden nog maar 1500 woningen in Nederland voorzien waren van zonnepanelen. Je zou dan misschien zeggen dat de top al wel bijna bereikt moet zijn maar dat is zeker niet het geval. De verwachting is dat het aantal huizen dat voorzien is en wordt, zal oplopen naar een aantal van maar liefst 8 – 10 miljoen in het jaar 2040. De vraag naar zonnepanelen zal dus nog wel even toenemen en dat is een goede zaak.

We kunnen met z’n allen dus nog veel meer energie opwekken dan we nu al doen. Niet alleen in het aantal maar ook in de reeds geplaatste installaties. Per woning zou er gemiddeld zo’n 50% meer energie opgewekt kunnen worden dan nu al gebeurt. De ruimte op de daken zou beter benut kunnen worden maar er kunnen ook meer moderne panelen met een hoger vermogen geplaatst kunnen worden.

Dit zijn ontwikkelingen die de meeste mensen zullen toejuichen. Er zijn echter wel zorgen of ons electriciteitsnetwerk hier wel op tijd op voorbereid is. Iedereen die zonnepanelen aanschaft wil natuurlijk wel de zekerheid hebben dat de opgewekte en teruggeleverde energie door het netwerk opgenomen kan worden. Netbeheerders zetten momenteel alles op alles om deze overproductie die nu al in delen van het land speelt, aan te kunnen.

Het zou anders wel heel zuur zijn dat onze goede bedoelingen om groene stroom op te wekken vertraagd worden door een netwerk dat (nog) niet voorbereid is om deze grote energiestromen aan te kunnen.