gevraagd: een woonhuis

Dringend gevraagd: een woonhuis

De woningnood is hoog. Ondanks het feit dat er nu 7,9 miljoen huizen in Nederland staan, staan nog steeds talloze mensen te springen om woonruimte. Als een bestaand woonhuis te huur of te koop is, blijkt er een lange rij belangstellenden te zijn. Vorig jaar zijn er bijna 75.000 woningen gebouwd. Het tempo van woningbouw moet echter drastisch omhoog om aan de vraag te voldoen. In de periode van 2020 – 2030 zijn er maar liefst minimaal 845.000 nieuwe huizen en appartementen nodig.

Natuurlijk is het belangrijk om naar bestemmingsplannen en de gevolgen voor het milieu en de natuur te kijken. Maar het kan en mag toch niet zo zijn dat er veel te veel tijd verloren gaat wanneer de woningnood zo hoog is. Een dak boven het hoofd is namelijk wel een van de eerste levensbehoeften. De landelijke, provinciale en gemeentelijke politiek zou nu hoge prioriteit moeten geven aan het bouwen van nieuwe woningen.

Plannen maken voor woningbouw is dus essentieel: welke woningen voor wie, waar moeten ze komen en hoe kunnen we bestaande winkel- en kantoorruimtes ombouwen. Maar iedereen die nu een huis nodig heeft, heeft lak aan allerlei langdurige discussies zonder een concrete aanpak van het woningprobleem. Geen tijd te verspillen dus: koppen bij elkaar, aanpakken en doorpakken om het probleem van de woningnood snel op te lossen.