energieprijzen rijzen de pan uit

Gasprijzen rijzen de pan uit

De handelsprijzen voor gas rijzen momenteel de pan uit. Record naar record wordt gebroken. De gasprijs brak afgelopen woensdag weer een record en staat nu op 117 euro per megawattuur. Dat is maar liefst 7x zo hoog als een jaar geleden. Je kunt gerust spreken van een enorme nervositeit in de gasmarkt. Voor consumenten maar ook voor bedrijven betekent dit een forse prijsstijging als je gekozen hebt voor variabele tarieven.

Wie een vast tarief afgesloten heeft bij de energiemaatschappij heeft daar vooralsnog geen last van, maar op het moment dat je overstapt of een nieuw contract moet afsluiten wel. Naar schatting heeft de helft van de Nederlandse gezinnen een variabel tarief en die groep wordt nu financieel zwaar getroffen. Nieuwe jaarcontracten voor een gemiddeld huishouden zouden honderden euro’s duurder kunnen worden. Energievergelijker Gaslicht.com noemt zelfs een gemiddeld bedrag van 500 euro.

De extreme stijging van de gasprijzen en indirect ook de prijzen van elektriciteit, gaan nu zo sterk omhoog door de aanhoudend sterke vraag, het beperkte aanbod op de gasmarkt en de verwachting voor kouder weer op het noordelijk halfrond. Een bijkomend effect is ook nog eens dat hogere energieprijzen de verwachtingen voor rente en inflatie opdrijven.

De Nederlandse regering heeft ondertussen aangekondigd dat het 375 miljoen uittrekt om de energierekening te verlagen. Men wil voorkomen dat de energierekening van veel huishoudens dusdanig omhoog schiet, dan zij in de financiële problemen komen. Waarschijnlijk is dit bedrag bij lange na niet voldoende om de forse prijsstijging te compenseren. Het zou goed zijn dat de overheid de belasting die wij nu op onze energieprijs betalen er tijdelijk (grotendeels) afhaalt totdat de gas- en elektriciteitsmarkt weer tot rust is gekomen. Iedereen die een vast tarief heeft moet dit dus (voorlopig) zeker niet opzeggen want dit relatief voordelige tarief krijg je momenteel nergens anders.