Energielabel woning zin of onzin?

Een energielabel laat zien of een woning veel of weinig energie verbruikt, ook wel de energieprestatie genoemd. hoe energiezuinig een woning is. Woningen met een A++++-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label. Ook vind je op het energielabel welke energiebesparende maatregelen aangebracht kunnen worden om de woning energiezuiniger te maken. Hierbij kun je denken aan het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp.

Huiseigenaren zijn verplicht om bij verkoop en verhuur een energielabel te verstrekken aan de koper of huurder. Deze verplichting geldt ook als eigenaren een nieuwe woning laten bouwen. Bij het ontbreken van een geldig energielabel bij een verhuur of verkoop van een woning riskeert de woningeigenaar een boete. Ga je je huis te koop zetten en heb je nog geen geldig energielabel? Dan hoef je tot 1 juli 2021 het label nog niet te vermelden in advertenties. Heb je wél een geldig energielabel dan moet de informatie van het label in de advertentie staan.

Hoe zit het met de kosten? Met andere woorden: wat is de zin en de onzin van het energielabel?

Er hangt nu wel een behoorlijk prijskaartje aan het verkrijgen van een energielabel. Zo was het voor de jaarwisseling mogelijk om online een label aan te vragen door zelf informatie en bewijsstukken aan te leveren. Op afstand werd dan beoordeeld welk label er dan aan de woning gehangen werd. Kosten: ongeveer 7, 50 euro. Vanaf 1 januari 2021 ben je verplicht om een gecertificeerde EPA-adviseur de woning fysiek te laten opmeten volgens een nieuwe methode. De adviseur verstrekt vervolgens een energielabel. De kosten: minimaal 200 euro en zo hier en daar moet er soms wel 500 euro betaald worden. Bovendien moet je vaak nog lang zoeken voor je een gekwalificeerde adviseur gevonden hebt.

Zoals gezegd: het energielabel, dat 10 jaar geldig is, geeft jouw inzicht of de woning weinig of veel energie verbruikt. De vraag is echter of deze informatie jou zoveel geld waard is. Ook al heb je weinig kennis en ervaring van woningen, dan kun je bij een bezichtiging en het bekijken van bewijsstukken al een redelijk goede inschatting maken van de energieprestatie van de woning. Bovendien is een label altijd op enig moment verstrekt, het is een momentopname. Op het daadwerkelijke moment van de transactie kan deze informatie al weer achterhaald zijn. Kortom: het lijkt leuk en waardevol maar in mijn ogen is het energielabel zijn prijs niet waard.