negatieve coronatest voor Duitsland noodzakelijk

Negatieve coronatest nodig om naar Duitsland te gaan

Duitsland heeft Nederland als hoogriscogebied bestempeld. Vanaf dinsdag 6 april 2021 heb je daarom een negatieve coronatest nodig als je naar Duitsland reist. Die test mag maar 48 uur oud zijn, vóór het inreizen (voor woon-werkverkeer en scholieren geldt een termijn van 72 uur). Deze test moet bij een particuliere testlocatie afgenomen zijn omdat de GGD geen ‘non-Covid19-verklaring’verstrekt voor reisjes naar Duitsland. Ook is een zelftest niet rechtsgeldig. De kosten voor een test komen voor eigen rekening.

Wie op doorreis is hoeft geen negatieve coronatest te hebben. Je mag dan niet uit je auto stappen als je in Duitsland bent. Dit geldt ook voor professionele chauffeurs van mensen en/of goederen en personen die minderjarigen met hun auto naar school brengen. Ook mensen die onderweg zijn naar een Duits vliegveld hoeven geen negatieve coronatest te laten zien. Zij mogen dan echter niet langer dan 72 uur in Duitsland zijn.

Met name in de grenstreek met Duitsland levert deze Duitse maatregel veel ongemak en ergernis op. Immers er is bijvoorbeeld veel grensverkeer van mensen die familie aan beide kanten van de grens hebben en van mensen die in Duitsland wonen en in Nederland werken. Ook als je als Nederlander in Duitsland wil tanken of boodschappen wil doen, zul je dus een negatieve coronatestuitslag mee moeten nemen.

De politie zal steekproefsgewijs controleren op het bezit van een negatief testbewijs. Dit kan bij de grens gebeuren om ook onderweg, bij tankstations of winkels. Wie geen geldig testbewijs kan tonen, riskeert een boete die wel op kan lopen tot maar liefst 25.000 euro. Ook begeleidt de politie je dan direct naar een testlocatie. Ben je van plan om langer in Duitsland te blijven dan moet je ook in quarantaine. Dat geldt overigens ook andersom. Als je langere tijd in Duitsland bent geweest, moet je tien dagen in thuisquarantaine. Die quarantaine mag je na vijf dagen verlaten bij een negatieve coronatest. Wanneer je langer dan 24 uur in Duitsland verblijft, moet je je ook online aanmelden. Dat kan via https://www.einreiseanmeldung.de/.

Een bezoekje aan Duitsland wordt op dit moment dus bijna een ‘no-go-area’ vanwege de Duitse maatregelen. Zo lang Nederland niet minimaal 14 dagen minder dan 200 coronabesmettingen heeft per 100.00 inwoners, blijft deze situatie gelden.