Albert Heijn vraagt je dringend om een bepaalde haringfilet thuis niet meer te eten. In het product kan de bacterie Listeria monocytogenes zitten, een ziekteverwekker die in ernstige gevallen levensbedreigend is. Zowel de supermarktketen als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) benadrukken: niet consumeren.
Het betreft gerookte haringfilet van het AH-huismerk met een houdbaarheidsdatum van 20 december 2025, meldt Hart van Nederland. De betreffende verpakkingen zijn waarschijnlijk verkocht tussen 3 en 8 december. Heb je het product in huis? Breng het dan terug naar de winkel. Je krijgt het volledige aankoopbedrag terug; dat kan ook via de online klantenservice.

De NVWA heeft de waarschuwing via de eigen kanalen gedeeld en sluit zich aan bij de oproep van Albert Heijn om het product absoluut niet te eten.
Dit is niet de eerste keer dat de supermarktketen met een mogelijke listeriabesmetting te maken heeft. Eerder dit jaar is al een ander haringproduct uit de schappen gehaald omdat het mogelijk besmet was. Ook dat artikel lag bij meerdere supermarkten in de verkoop.
De bacterie Listeria monocytogenes komt veel voor in de natuur, maar vormt vooral risico’s voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Volgens het Voedingscentrum overlijden er jaarlijks enkele Nederlanders aan een besmetting. Voor zwangere vrouwen kunnen de gevolgen nog ernstiger zijn: een infectie kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.
Ook bij andere ketens speelt dit probleem. Eind november moest ALDI gerookte forelfilet terugroepen vanwege hetzelfde besmettingsrisico.
