Binnenkort zie je ze vliegen?!

Pal-V de vliegende auto
Pal-V de vliegende auto

Is het een auto of een vliegtuig? Nou, om precies te zijn: het zijn ze allebei! Momenteel wordt er in Raamsdonksveer volop gewerkt aan de vliegende auto want eind mei 2022 moeten de eerste exemplaren geleverd worden. De eerste 50 bestellingen uit Nederland zijn al aanbetaald en ook vanuit het buitenland is er vraag naar.

Het idee kwam van Robert Dingemanse die zo’n 15 jaar geleden bedacht om een vliegende auto te ontwerpen. En nu is het bijna zover: de Pal-V (Personal Air Land Vehicle) is inmiddels door het RDW goedgekeurd voor op de weg. De komende maanden wordt er nog uitgebreid getest, zowel op de weg als in de lucht. Je zult ze dus binnenkort vaker zien rijden en vliegen.

Hoe ziet de Pal-V eruit? Wel, er zitten 2 motoren in, hij heeft 3 wielen en rotorbladen op het dak. De mast en de rotorbladen kunnen naar achteren ingeklapt worden als je er mee op de weg rijdt. Je kunt er met twee personen in. Hij heeft een actieradius van 500 kilometer en vliegt op gewone brandstof ‘euro 95’. Voor het opstijgen en landen volstaat een grasveld van een kleine 250 meter.

Volstaat een gewoon personenauto rijbewijs? Nee, omdat de Pal-V ook een vliegfunctie heeft, dien je te beschikken over een klein vliegbrevet. Zo’n brevet kun je behalen na zo’n 45 uur vliegles. En hoe staat het met de aanschafprijs? Wel , die ligt tussen de 300.000 en 500.000 euro, afhankelijk van de gewenste uitvoering.

Misschien zorgt de Pal-V er in de toekomst voor dat de file problemen opgelost worden. Mocht het ergens op de weg te druk worden dan volstaat het om naar een veldje in de buurt te rijden om van daaruit verder te vliegen naar je eindbestemming. Is jouw interesse gewekt en wil je nog meer impressies krijgen, surf dan naar: www.pal-v.com