En weer zijn de adviesprijzen voor benzine gestegen. Op dit moment betaal je bij sommige benzinepompen al een bedrag van 1,91 euro per liter benzine. Dat is al bijna evenveel als het absolute record dat we in oktober 2012 moesten betalen. Er zijn tankstations waar kortingen gegeven wordt, dus het kan lonend zijn om vooraf te checken wat de actuele prijzen zijn. Woon je in de buurt van de Belgische of Duitse grens, dan is tanken bij onze zuider- of oosterburen ook een optie.
De prijsstijging van de afgelopen tijd wordt veroorzaakt door de waardevermeerdering van de olievaten uit de Noordzee en de Amerikaanse olie. Daarbij komt ook nog dat er geen Iraanse olie gekocht en verkocht mag worden aan het Westen vanwege de sancties die de Amerikaanse regering aan Iran opgelegd heeft. Dit alles speelt, terwijl de coronacrisis op zijn einde loopt, en de vraag naar olie en dus ook benzine sterk oploopt. Het gevolg is dat we nu recordprijzen aan de pomp betalen.
Hoe kan het dan dat de benzineprijzen tussen de landen soms verschillen? Dit komt voor het grootste deel door de belastingen en/of subsidies die er in het bepaald land gelden. Alle landen kopen de olie op de internationale markten tegen dezelfde prijzen, maar ze hanteren allemaal verschillende belastingen en subsidies. Zo is de benzine in de landen om ons heen, België en Duitsland, zo’n 30 cent per liter goedkoper dan bij ons. Maar deze verschillen kunnen nog extremer zijn. Woon je bijvoorbeeld in Hong Kong dan betaal je de hoofdprijs van 2,06 euro per liter maar geloof het of niet: tank je in Venezuela of in Iran dan betaal je niet meer dan 5 eurocent (!) per liter.
Het mag duidelijk zijn dat wij in Nederland tot de top 5 behoren van landen waar de benzineprijs het hoogst is. Nergens in Europa is benzine zo duur als in Nederland. Meer dan 1 euro per liter vloeit naar de staatskas middels accijnzen en BTW oftewel meer dan de helft van het bedrag dat je aftikt bij een tankstation is voor onze staat.