Amsterdamse aandelenbeurs krijgt hoogtevrees en een beurscorrectie lijkt nabij

De aandelenbeurzen, waaronder de Amsterdamse beurs, staan op record hoogtes. Ook onze eigen Amsterdamse aandelenbeurs krijgt hoogtevrees en een scherpe beurscorrectie of mogelijk een beurscrash lijkt nabij. De mensen die zich nu nog laten meeslepen door de verhalen over de gouden bergen op de beurs, lopen een grote kans op (aanzienlijke) verliezen.

De meeste aandelen zijn op dit moment te hoog gewaardeerd waardoor je als belegger veel meer betaalt dan de eigenlijke waarde van het aandeel. De grote vraag naar aandelen is vooral aangewakkerd door de lage rentestanden waardoor spaargeld weinig of zelfs niet meer opbrengt. Ook hebben mensen, omdat ze vanwege de corona veel thuis zijn, veel tijd om zich met de beurs bezig te houden. Er heerst een extreem hoge verwachtingswaarde, de toekomstige winst van een bedrijf, die nu in de prijs van een aandeel zit. Dit zegt wel iets over de gekte op de beurs. Wordt de winst straks niet waargemaakt dan maakt de belegger een groot verlies als het aandeel van dit bedrijf onderuit gaat.

Doen de meeste bedrijven het dan niet goed op dit moment? Ja, dat wel maar vergeet niet dat er momenteel ook miljarden in de economie gestopt wordt door de overheden om bedrijven overeind te houden. Het verstrekken van deze subsidies kunnen de overheden echt niet lang meer volhouden. De rekening moet straks immers door ons allemaal betaald worden. Dan de corona: ondanks de voortschrijdende aantallen vaccinaties tegen het virus, blijkt de overwinning op covid-19 toch moeizamer te verlopen. We zitten nu al in derde golf van de pandemie en mogelijk komt er nog een vierde golf. Dit zal de economie echt geen goed doen.

Er zijn overigens genoeg sceptici die de angst op een flinke beurscorrectie of crash onzin vinden. En zolang er steeds maar weer nieuw geld van beleggers in de markt stroomt, lijken zij ook het gelijk aan hun zijde te hebben. Dat is doorgaans een krachtig signaal dat de zeepbel ver gevorderd is want het sprookje van steeds maar hoger en hoger houdt een keer op. We zien rentestanden in Amerika al licht op lopen en de inflatie doemt ook steeds meer op. Wie nu nog zijn geld in de aandelenbeurs wil stoppen speelt een gevaarlijk spel. Cash geld is op dit moment zeker geen goede belegging maar het biedt wel zekerheid!