waar is het einde aan de groei?

Aantal auto’s blijft maar toenemen

Ondanks de stijgende brandstofprijzen blijft het aantal auto’s in Nederland maar toenemen. Dit stelt het KiM (Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid) in een grote studie naar het autobezit in Nederland. Door grotere afstanden tot voorzieningen, met name op het platteland, hebben mensen een auto nodig. Voor een aantal mensen is het bezit van een auto zelfs noodzakelijk, ook omdat openbaar vervoer ontbreekt of buslijnen opgeheven worden.

Het autobezit stijgt al jaren in ons land. Het aantal auto’s is van ruim 5 miljoen in 1990 naar 8,7 miljoen toegenomen. De verwachting is tot de stijging de komende jaren door zal zetten. Daarnaast is er ook een trend zichtbaar geworden dat auto’s steeds groter, zwaarder en krachtiger geworden zijn.

Toch zou het, met het oog op schaarsere brandstof, hogere brandstofprijzen, toenemende filedruk en een ‘auto ontmoedigingsbeleid’ in grote steden zinvol zijn dat er een soort omdenken plaatsvindt om het aantal auto’s per huisgezin te beperken. Wellicht kan de overheid deze ontwikkeling aanmoedigen door een financiële vergoeding of (belasting)verlaging aan te bieden bij een minder gebruik of zelfs inleveren van een auto.